Mleko kozie i jego zalety
24. 11. 2020

Mleko kozie i jego zalety

Osoby, które doświadczają problemów przy spożywaniu produktów mlecznych, często przestawiają się na mleko kozie. Dlaczego? Ponieważ w rzeczywistości są one uczulone na białko mleka, które znajduje się w dużych ilościach w mleku krowim. Praktycznie nie występuje w mleku kozim, a samo mleko kozie jest o wiele bardziej strawne. To dopiero początek benefitów wynikających ze sostowania koziego mleka.

Przewód pokarmowy człowieka radzi sobie z mlekiem kozim o wiele łatwiej niż z mlekiem krowim. Natomiast zawiera minimalną (praktycznie tylko śladowe ilości) ilość białka A1 - β-kazeiny, na którą wiele osób jest obecnie uczulonych. Może też stać za reakcją zapalną przewodu pokarmowego, która objawia się skurczami lub wzdęciami. Mleko kozie zawiera zdecydowaną większość β-kazeiny A2, która powoduje, że w żołądku tworzy się bardziej miękka masa. Dzięki temu łatwiej przechodzi przez przewód pokarmowy i jest o wiele bardziej strawna.

Inną ważną cechą mleka koziego jest to, że jest ono znacznie bardziej zbliżone składem do mleka matki niż mleko krowie, a także zawiera większą ilość niektórych witamin i minerałów. Na przykład, ma 46% więcej witaminy A, 37% więcej witaminy C i wyższy poziom witamin D, B2 i B6. Jeśli chodzi o minerały, ma 33 % więcej magnezu i 10 % więcej wapnia. Ten ostatni, nawiasem mówiąc, jest niezbędny dla naturalnego wzrostu kości i dla ich wytrzymałości. Jednak lista korzyści płynących z koziego mleka na tym się nie kończy. Zawiera również więcej jodu, selenu i tauryny.

Jednym z podstawowych składników każdego mleka jest tłuszcz. Jest nie tylko łatwo dostępnym źródłem energii, ale u dzieci wpływa również na rozwój ich układu odpornościowego. W mleku występuje w postaci drobnych kuleczek otoczonych błoną lipo-proteinową. A mleko kozie ma mniejsze kuleczki tłuszczu niż mleko krowie, co jest kolejnym powodem, dla którego ludzie lepiej je trawią. Mleko kozie zawiera również większą ilość tłuszczów MCT (oleje o prostszej strukturze), które są szybciej przyswajane przez niemowlęta i dostarczają im potrzebnej energii.

Do niezaprzeczalnych zalet mleka koziego należy fakt, że zawiera ono do 6 razy więcej prebiotycznych oligosacharydów w porównaniu z mlekiem krowim, a także HMO (Human Milk Oligosaccharides), czyli oligosacharydy mleka matki, które są m.in. pokarmem dla bakterii probiotycznych. Mają one nie tylko właściwości przeciwzapalne, ale także wspomagają i ułatwiają trawienie. Te oligosacharydy pomagają niemowlętom rozwijać ich naturalną odporność, zwłaszcza w pierwszych latach życia.

Wszystkie wyżej wymienione korzyści są oczywiste dla Kendamil Koziego mleka. Mleko kozie jest mniej alergizujące niż mleko krowie, a w żołądku tworzy delikatniejszą masę, która jest łatwiejsza do przetrawienia przez brzuszki dzieci wrażliwych na skurcze i wzdęcia.

Zdroje:

Kulkarni PS, Dole KK. Investigations in viscosity of milks. J. Dairy Sci. 1956; 9: 68–79.
Attaie R, Richter R. Size Distribution of Fat Globules in Goat Milk J Diary Sci. 2000; 83: 940-944.
Ohiokpehai O. Processed Food Products and Nutrient Composition of Goat Milk Pakistan Journal of Nutriton 2003; 2(2): 68–71.
Rial SA et al. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals Nutrients 2016; 8(5): 281.
Odle J. New Insight into the Utilization of Medium-Chain Triglycerides by the neonate:Observations from a Piglet Model The Journal of Nutrition 1997; 127(6): 1061–1067.
Clark S, Sherbon JW Alpha s1-casein, milk composition and coagulation properties of goat milk Small Ruminant Research 2000; 38(2): 123–134.
Pattanayak S. Regular lactation in non-estrus and nonpregnant goat for years – a cesa report. Exploratory Animal and Medical Researc 2013; 3(2): 190–192.
Docena GH et al. Identification of casein as the major allergenic and antigenic protein of cow´s milk Allergy 1996; 51(6): 412–416.
Elsayed S et al. Evaluation of the Allergenicity and Antigenicity of Bovine-Milk alfa1-casein Using Extensively Purified Synthetic Peptides Scandinavian Journal of Immunology 2004; 60(5): 486–493.
Ceballos LS et al. Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology Journal of Food Composition and Analysis 2009; 22(4): 322–329.
Kumar S et al. Nutritional Features of Goat Milk – A Review Indian J. Dairy Sci. 2012; 65(4): 266–273.
Martinez-Ferez A et al. Goat´s milk as natural source of lactose-derived oligosaccharides: Isolation by membrane technology International Diary Journal 2006; 16(2): 173–181.
Leong A et al. Oligosaccharides in goat’s milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties. British Journal of Nutrition, 2019; 1.
Hyo-Hee K, Sung-Seob Y, et al. Galactooligosaccharide and Sialyllactose Content in Commercial Lactose Powders from Goat and Cow Milk Korean J Food Sci Anim Resour. 2015; 35(4): 572–576.

Cookies
Top