Mleko kozie jest bardziej zbliżone składem do mleka matki niż mleko krowie a zawartość składników odżywczych jest bogatsza. Jest ono łatwiejsze do przyswojenia przez ludzki przewód pokarmowy niż mleko krowie, ponieważ zawiera minimalną (zwykle tylko śladowe ilości) ilość białka A1 - β-kazeiny, która u niektórych osób może wywołać reakcję zapalną w przewodzie pokarmowym.
Mleko kozie tworzy w żołądku bardziej miękką masę, która jest łatwiejsza do przetworzenia przez brzuszki niemowląt podatnych na skurcze i wzdęcia. Jednym z podstawowych składników mleka jest tłuszcz, który występuje w postaci drobnych kuleczek otoczonych błoną lipo-proteinową. W mleku kozim kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim, co jest kolejnym powodem, dla którego jest ono łatwiejsze do strawienia. Kolejną niezaprzeczalną zaletą mleka koziego jest to, że zawiera ono więcej prebiotycznych oligosacharydów w porównaniu z mlekiem krowim, jak również HMO (Human Milk Oligosaccharides), które są oligosacharydami mleka matki.
Kendamil Goat's Milk bazuje na mleku kozim A2 z przewagą β-kazeiny A2, która jest bardziej strawna dla człowieka niż bardziej powszechna β-kazeina A1 występująca w zdecydowanej większości mleka krowiego.