Maminka s děťátkem
Jakie są korzyści ze stosowania pełnotłustego mleka? Czy dziecko nie będzie przybierać na wadze?
11. 06. 2021

Jakie są korzyści ze stosowania pełnotłustego mleka? Czy dziecko nie będzie przybierać na wadze?

Pełnotłuste mleko zawiera nie tylko tłuszcz, który jest niezbędnym źródłem energii dla niemowląt, ale także inne biologicznie ważne substancje. Badania wykazały, że jego spożywanie nie ma negatywnego wpływu na wagę niemowląt. Dlatego mamy nie muszą się martwić, że ich dzieci przybiorą na wadze z tego powodu. Wręcz przeciwnie, mogą one korzystać ze wszystkich wspaniałych właściwości, jakie mleko pełnotłuste ma do zaoferowania. Dzięki jego zawartości w preparatach dla niemowląt, dzieci lepiej przyswajają wapń i mają bardziej miękkie stolce. Lepiej i dłużej śpią, więc nie tylko maluchy są szczęśliwe, ale również ich rodzice.

Najważniejsze wartości odżywcze zawiera tłuszcz mleczny.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych zawartych w mleku matki jest tłuszcz. Występuje w postaci drobnych kuleczek zamkniętych w lipo-proteinowej błonie. Niemowlęta nie tylko czerpią z niego energię, ale jest ono również ważne dla ich rozwoju. Na przykład, tłuszcz dostarcza niezbędnych mikroelementów (witaminy A, D, E, K i wielonienasycone kwasy tłuszczowe - PUFA) i jest również ważny w zakresie wspierania funkcji przewodu pokarmowego oraz metabolizmu lipidów i lipoprotein.

Nie tylko, tłuszcze mają wpływ na rozwój odporności. Jednak od połowy XX wieku, ze względów finasowych, tłuszcz mleczny zastępuje się olejami roślinnymi w produkcji pokarmów do początkowego żywienia niemowląt. Dlaczego? Ponieważ są one po prostu tańsze. W związku z tym konwencjonalne, produkowane w handlu mleka dla niemowląt często nie zawierają biologicznie ważnych składników, jakimi są tłuszcze mleczne, lub muszą być dodawane w postaci MFGM (Milk Fat Globule Membrane).

Dzieci i rodzice są szczęśliwi.

Mleko dla niemowląt Kendamil jest oparte na wysokiej jakości pełnotłustym mleku krowim i dlatego nie wymaga dodawania tłuszczu mlecznego. Dla niemowląt tłuszcz ten jest lekkostrawny, a jego mleczny smak sprawia, że jest smaczny. Kendamil, jako pokarm z pełnotłustego mleka, zawiera wyższy odsetek kwasu palmitynowego w pozycji sn-2. Taki skład jest bardziej zbliżony do unikalnej struktury tłuszczu mleka matki, co wspomaga wchłanianie wapnia i kwasu palmitynowego.

Wykazano, że ilość wapnia wydalanego w stolcach niemowląt otrzymujących tłuszcz mleczny jest niska, co wskazuje na lepsze wchłanianie i mineralizację kości, podczas gdy ilość mydła palmitynianowego (wapnia) w stolcach obserwowanych niemowląt była również niższa. Formuła mleka Kendamil sprawia, że mydło to nie tworzy się w jelitach dzieci, jak to ma miejsce w przypadku niektórych tłuszczów roślinnych. Ich stolce są więc bardziej miękkie, co przy okazji zmniejsza ryzyko zaparć. Takie dzieci mniej płaczą i więcej śpią. A sen? To ostatnie jest ważne nie tylko dla rozwoju dziecka, ale także dla rodziców. Ponieważ tylko dobrze wyspany rodzic może być szczęśliwym rodzicem. A ponieważ tłuszcz zwierzęcy jest o wiele bardziej strawny niż roślinny, Kendamil jest odpowiedni również dla dzieci z wrażliwym przewodem pokarmowym.

Zalety mleka pełnotłustego.

Na rynku istnieje wiele rodzajów mlek dla niemowląt. Jednak, w przeciwieństwie do Kendamilu, wiele z nich jest już produkowanych z odtłuszczonego mleka, aby zaoszczędzić pieniądze. Zawartość tłuszczu jest następnie uzupełniana poprzez dodanie tłuszczów roślinnych. Jednak to właśnie tłuszcz mleczny pozwala zbliżyć się do proporcji kwasów tłuszczowych mleka matki. Eksperci podają proporcje w następujący sposób: nasycone 37 %, jednonienasycone 47 % i wielonienasycone 16 %. W porównaniu z innymi mlekami na rynku czeskim proporcje w Kendamilu są najbardziej zbliżone do mleka matki: 33 % nasyconych, 45 % jednonienasyconych i 22 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czy niemowlę nie przytyje?

Niektóre mamy obawiają się, że ich dziecko przybierze zbyt dużo na wadze po mleku pełnotłustym. Możemy zapewnić, że tak się nie stanie. Wręcz przeciwnie. Jak wykazały wyniki systematycznego przeglądu i metaanalizy opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition w lutym 2020 roku, spożywanie mleka pełnotłustego nie ma negatywnego wpływu ani na wagę, ani na strukturę ciała u niemowląt. Wręcz przeciwnie, wiąże się z mniejszym ryzykiem otyłości. W mleku Kendamil niemowlęta otrzymują wszystkie potrzebne im składniki odżywcze, ponieważ jego skład jest silnie inspirowany mlekiem matki. Mleko pełnotłuste zawiera 26% tłuszczu i 74% białka. W celu osiągnięcia takiego samego poziomu białka jak w mleku matki, formuła Kendamil zawiera również zrównoważoną proporcję odtłuszczonego mleka. Jest to jedyny sposób na uzyskanie właściwej równowagi pomiędzy białkiem a tłuszczem mlecznym, przy zachowaniu wszystkich korzyści płynących z mleka pełnotłustego.

Źródła:

  • Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis in The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 2, February 2020, Pages 266–279, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz276
  • Manios Y et al. Effect of milk fat-based infant formulae on stool fatty acid soaps and calcium excretion in healthy term infants: twou double-blind randomised cross-over trials. BMC Nutrition 2020; 6:46.
  • DeBoer MD, Agard HE, Scharf RJ. Milk intake, height and body mass index in preschool children. Arch Dis Child 2015;100(5):460–5.
  • Scharf RJ, Demmer RT, DeBoer MD. Longitudinal evaluation of milk type consumed and weight status in preschoolers. Arch Dis Child 2013; 98:335–40.
  • Charvet A, Huffman FG. Beverage intake and its effect on body weight status among WIC preschool-age children. J Obes 2019; 2019:3032457.
  • Acharya K, Feese M, Franklin F, Kabagambe EK. Body mass index and dietary intake among Head Start children and caregivers. J Am Diet Assoc 2011;111(9):1314–21.
  • Barba G, Troiano E, Russo P, Venezia A, Siani A. Inverse association between body mass and frequency of milk consumption in children. Br J Nutr 2005;93(1):15–19.
  • Barbiero SM, Pellanda LC, Cesa CC, Campagnolo P, Beltrami F, Abrantes CC. Overweight, obesity and other risk factors for IHD in Brazilian schoolchildren. Public Health Nutr 2008;12(5):710–15.
  • Beck AL, Heyman M, Chao C, Wojcicki J. Full fat milk consumption protects against severe childhood obesity in Latinos. Prev Med Rep 2017; 8:1–5.
  • Eriksson S, Strandvik B. Food choice is reflected in serum markers and anthropometric measures in healthy 8-yr-olds. Eur J Clin Nutr Met 2010;5: e117–e24.
  • Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Feeding premature newborn infants palmitic acid in amounts and stereoisomeric position similar to that of human milk: effects on fat and mineral balance. Am J Clin Nutr. 1995;61(5):1037–42. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.5.1037.
  • Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Structural position and amount of palmitic acid in infant formulas: effects on fat, fatty acid, and mineral balance. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1996;23(5):553–60. https://doi.org/10.1097/00005176-199612000-00007.
  • Kennedy K, Fewtrell MS, Morley R, et al. Double-blind, randomized trial of a synthetic triacylglycerol in formula-fed term infants: effects on stool biochemistry, stool characteristics, and bone mineralization. Am J Clin Nutr.1999;70(5):920–7. https://doi.org/10.1093/ajcn/70.5.920.
  • López-López A, Castellote-Bargalló AI, Campoy-Folgoso C, et al. The influence of dietary palmitic acid triacylglyceride position on the fatty acid, calcium and magnesium contents of at term newborn faeces. Early Hum Dev. 2001;65(SUPPL. 2). https://doi.org/10.1016/S0378-3782(01)00210–9.
  • Lucas A, Quinlan P, Abrams S, Ryan S, Meah S, Lucas PJ. Randomised controlled trial of a synthetic triglyceride milk formula for preterm infants.Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 1997;77(3):178–85. https://doi.org/10.1136/fn.77.3.F178.
Cookies
Top