W Kendamilu dbamy o zdrowy rozwój niemowląt. Dlatego w naszych mlekach nie używamy tłuszczu palmowego. I nigdy nie będziemy!
Dosyć sporo marek zdążyło już zrozumieć, że stosowanie oleju palmowego w żywności dla niemowląt nie jest dobre ani dla maluchów, ani dla środowiska. Dlatego teraz zmieniają swoje receptury, w momencie gdy Kendamil może dumnie pozostać przy swoich.
Badania wykazały, że gdy oleje roślinne( w tym olej palmowy) są podgrzewane w procesie rafinacji, zaczynają się uwalniać szkodliwe estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE) i 3-monochloropropanediol (3-MCPD). A GE, jak potwierdziły badania na zwierzętach, są genotoksyczne i rakotwórcze. Genotoksyczny oznacza, że może uszkadzać DNA i powodować mutacje, natomiast rakotwórczy oznacza, że może prowadzić do rozwoju raka. 3-MCPD może powodować uszkodzenie nerek.1
Inne badania wykazały, że mleka dla niemowląt zawierające olej palmowy hamują wchłanianie dobrych tłuszczy i ważnych składników mineralnych, takich jak wapń. Naukowcy odkryli, że u dzieci, które piły mleko zawierające olej palmowy, mogą później wystąpić takie problemy, jak zmniejszona masa czy gęstość kości.2
Innym problemem jest jego oddziaływanie na układ pokarmowy człowieka. Niektóre dzieci mogą mieć twardsze stolce, a nawet zaparcia, gdy piją mleko zawierające olej palmowy. Dzieje się tak, gdy kwas palmitynowy łączy się z wapniem i tworzy nierozpuszczalne mydła oraz niestrawione cząsteczki w jelitach dziecka. Dlatego też stolce dziecka są wtedy twardsze.3
Utrudnia przyswajanie ważnych tłuszczy, co pozbawia dzieci energii i składników odżywczych ważnych dla ich rozwoju.
Produkcja oleju palmowego jest głównym czynnikiem powodującym wylesianie i zmiany klimatyczne. Zabiera również siedliska już zagrożonym gatunkom zwierząt – typowym przykładem są orangutany.
Skład syntetycznego mleka dla niemowląt powinien być jak najbardziej zbliżony do składu mleka matki. A mleko matki składa się z tłuszczów, białek i węglowodanów. Tłuszcze dostarczają naszym maluchom ponad połowę energii potrzebnej do ich rozwoju. Ale... w tłuszczach jest o wiele więcej niż tylko energia! Tłuszcze zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które wspomagają wzrost tkanek, przyczyniają się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego oraz naturalnego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Stanowią one budulec życia i są niezbędne do rozwoju mózgu i układu nerwowego. Dzieci rodzą się ze 100 miliardami neuronów w mózgu, czyli dwa razy więcej niż dorośli! Neurony te są wytwarzane z dobrych tłuszczów zawartych w pełnym mleku. Mając to wszystko na uwadze, należy pamiętać, że w ciągu pierwszych trzech lat życia mózg rośnie szybciej niż jakakolwiek inna część ciała.4
Olej palmowy w mleku dla niemowląt jest stosowany przez niektórych producentów w celu dostarczenia kwasu palmitynowego do produktu. Jednak, jak pokazują badania, kwas palmitynowy ma inną strukturę molekularną w olejach roślinnych, a inną w mleku matki i krowy. Jest to zatem kiepski substytut tłuszczu mlecznego. Sposób, w jaki trójglicerydy zawarte w oleju palmowym i mleku matki są rozkładane w układzie pokarmowym dziecka, jest inny. Kwas palmitynowy zawarty w oleju palmowym nie jest wchłaniany tak jak kwas palmitynowy zawarty w mleku matki, ale tworzy nierozpuszczalne mydło, które łączy się z wolnymi jonami wapnia, tworząc twardsze stolce. A mydła wapniowe mogą powodować u małych dzieci wiele dolegliwości, w tym zaparcia. Z drugiej strony dzieci mogą dobrze trawić tłuszcze mleka ssaków, ponieważ w brzuszku dziecka znajdują się enzymy lipazy, które mogą prawidłowo rozkładać kwasy tłuszczowe zawarte w tym mleku. Oznacza to, że mogą one uzyskać dobry kwas palmitynowy oraz zatrzymywać i wchłaniać wolny wapń, co prowadzi do bardziej miękkich stolców. Chwała naszym tłuszczom mlecznym!
Z powyższego jasno wynika, że producenci nie powinni stosować roślinnego tłuszczu palmowego jako substytutu tłuszczu mlecznego. Mimo to stosuje się olej palmowy. Dlaczego? Bo jest tańszy! Jednak nam nie chodzi o obniżenie kosztów. Udaje nam się to utrzymać w ryzach dzięki zaopatrywaniu się u lokalnych dostawców. Wierzymy również, że lokalne składniki są najlepsze dla dzieci i naszej planety. Składniki do naszych mlecznych pokarmów pozyskujemy lokalnie: mleko od krów i kóz z Lake District, serwatkę z Somerset, witaminy i minerały z Kent, a niezbędne oleje z Yorkshire.
Chcemy, aby nasze dzieci miały jak najlepszy start w życiu. Dlatego też mleko dla dzieci Kendamil nigdy nie zawierało, nie zawiera i nie będzie zawierać oleju palmowego! Zamiast tego używamy pełnego mleka w połączeniu ze zdrowymi niezbędnymi olejami, które pozyskujemy z nasion słonecznika i rzepaku, aby odpowiadały niezbędnym kwasom tłuszczowym (NNKT) zawartym w mleku matki. Te NNKT są naturalnie bogate w linolenowe kwasy tłuszczowe (omega-6) i alfa-linolenowe kwasy tłuszczowe (omega-3) i dostarczają naszym maluchom niezbędnych składników odżywczych.
Ponieważ wszystkie nasze składniki pozyskujemy lokalnie, mamy bardzo mały ślad węglowy. A mały ślad oznacza duży krok w kierunku zdrowszego świata. Nasza receptura jest odpowiednia również dla wegetarian, ponieważ źródłem DHA są wodorosty. A nasza fabryka jest w 100% zasilana energią odnawialną!
Kupując produkty Kendamil, możecie mieć pewność, że kupujecie od marki, która troszczy się o dzieci i naszą planetę. Ponieważ to właśnie na niej będziemy razem żyć. 🌏
Ważna informacja: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem odżywiania dziecka. Produkty do żywienia niemowląt powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem lub osobą wykwalifikowaną w dziedzinie żywienia, farmacji lub opieki nad matką i dzieckiem. Mleko następne Kendamil jest przeznaczone dla niemowląt powyżej 6 miesiąca życia i powinno być stosowane jako część zróżnicowanej diety.
Źródła:
1 Zanieczyszczenia procesowe z rafinacji oleju w mlekach dla niemowląt, First Steps Nutrition Trust
2 Koo WW, Hockman EM, Dow M. Olej palmowy w mieszance tłuszczowej mlek dla niemowląt: wpływ na jelitowe wchłanianie wapnia i tłuszczu oraz mineralizację kości. J Am Coll Nutr. 2006 duben;25(2):117-22. doi: 10.1080/07315724.2006.10719521. PMID: 16582027
3 Lasekan, John B et al. "Wpływ obecności oleju palmowego w mlekach dla niemowląt na konsystencję i częstość oddawania stolca: metaanaliza randomizowanych badań klinicznych." Badania nad żywnością i żywieniem sv. 61,1 1330104. 14. června 2017, doi:10.1080/16546628.2017.1330104
4 Mental Floss, 10 niesamowitych faktów na temat ludzkiego mózgu, https://www.mentalfloss.com1s05a-mazing/10fact -o-kojeneckém-mozku