Dlaczego Kendamil nie zawiera oleju rybiego
10. 05. 2022

Dlaczego Kendamil nie zawiera oleju rybiego

Olej rybi w mleku dla niemowląt? Na pewno nie w Kendamilu!

Czy wiesz, że z powodu nadmiernego połowu ryb morskich, z których pozyskuje się olej rybny, niektóre gatunki już niemal wyginęły? Niekontrolowane połowy spowodowały zmniejszenie zasobów ryb w oceanach świata prawie o jedną trzecią!

Żadne mleko z rodziny Kendamil nie zawiera oleju rybiego.

Od samego początku marka Kendamil angażuje się w działania na rzecz naszej planety. Do głównych wartości firmy należy pozyskiwanie najlepszych składników, ale ze zrównoważonych źródeł. I tak jest do dziś.

Ekologia i zrównoważony rozwój to powód, dla którego Kendamil nigdy nie będzie zawierał oleju z ryb. Dzięki formule wegetariańskiej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym DHA, kwas dokozaheksaenowy), których dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju. Ale dla nas źródłem nie są ryby, lecz wodorosty!

Dlaczego stosowanie DHA pochodzenia roślinnego w mlekach dla dzieci jest lepsze niż olej rybi?

✓ bezpieczeństwo i identyfikowalność 💙
✓ naturalne źródło DHA 🌿
✓ większa czystość ♡
✓ zrównoważony zasób 🌏
✓ produkty są odpowiednie również dla wegetarian 🌱
✓ bez rybiego zapachu i ewentualnych alergenów zawartych w oleju rybim 🐟

Dlaczego lepiej jest stosować kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego w mleku początkowym?

Bezpieczeństwo i identyfikowalność. Mikroalgi, z których pozyskujemy roślinną formę DHA, są hodowane w czystym i kontrolowanym środowisku. Stosowanie takiego DHA jest zatem bezpieczniejsze.

Naturalne źródło DHA. Stosowane przez nas mikroalgi są pozbawione wszelkich zanieczyszczeń, które mogłyby się do nich dostać, gdyby były uprawiane w oceanach. Nasze mikroalgi są czystszym i bardziej bezpośrednim źródłem omega-3 (DHA) niż tłuszcz z ryb, które mogą przebywać w zanieczyszczonych wodach podczas swojego życia.

Ochrona przyrody i różnorodność biologiczna. Uprawiając algi, nie przyczyniamy się do nadmiernych połowów. Dlaczego? Krótko mówiąc, dlatego, że postanowiliśmy chronić morze i życie w nim.

Odpowiednie dla wegetarian. Dzięki zastosowaniu DHA pochodzenia roślinnego nasza receptura jest odpowiednia również dla wegetarian.

Bez typowego rybiego zapachu. Ponieważ nasze kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą z roślin, nie mają nieprzyjemnego rybiego zapachu.

Dlaczego pozyskiwanie DHA z ryb jest szkodliwe?

Ponieważ nadmierny połów niszczy naturalną populację ryb i jest powodem, dla którego liczba ryb zmniejszyła się już o jedną trzecią. A to oznacza duże szkody dla ekosystemu morskiego...

Algi są w stanie w pełni zastąpić olej rybi. Co więcej, stosując mikroalgi, które sami hodujemy jako źródło DHA, nie przyczyniamy się do wyczerpywania zasobów ryb i związanej z tym dewastacji mórz i oceanów.

Podsumowując: algi zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, których dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju. Ich pozyskiwanie nie powoduje niszczenia zasobów naturalnych. Oto kilka powodów, dla których pozyskiwanie kwasów tłuszczowych omega-3 z roślin jest lepsze niż z ryb:

  • Dodając DHA pochodzący z alg zamiast oleju rybiego, pomagamy chronić delikatny ekosystem morski, który jest integralną częścią ekosystemu całej planety Ziemi.

  • Nadmierny połów ryb w przeszłości doprowadził do pogorszenia równowagi ekologicznej, a plastikowe sieci rybackie, o których rybacy zapomnieli lub wyrzucili je do morza spowodowały zanieczyszczenia wód. Nie wspominając już o uszkodzeniach ryb na skutek zerwanych haczyków. Wszystko to zaburza równowagę ekosystemu morskiego i powoduje stres u zwierząt morskich.

  • Z kolei hodowla mikroalg pozwala zachować wystarczającą ilość ryb dla rybaków, którzy poławiają je w sposób zrównoważony. Obecnie coraz więcej z nich przestawia się na tę metodę, ponieważ nadmierny połów prowadzi do niekontrolowanego zmniejszania się światowych zasobów ryb. Łatwo może dojść do sytuacji, w której ekosystem nie będzie w stanie sam naturalnie odbudowywać ławic ryb. Mikroalgi są wegetariańskim źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Z żywieniowego punktu widzenia kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego są równie wartościowe jak te pochodzące z oleju rybiego, ale w przeciwieństwie do oleju rybiego mogą być spożywane przez wegetarian. I są pozbawione nieprzyjemnego rybiego zapachu!

Dlaczego olej z alg zawarty w mleku Kendamil jest naturalnym i zrównoważonym roślinnym źródłem kwasów omega-3 (DHA)?

Dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że pierwotnym źródłem kwasów omega-3 (DHA) nie są ryby, lecz mikroalgi. Kwasy omega-3 dostają się do ryb poprzez zjadanie mikroalg przez ryby. Uprawa i zbiór mikroalg jest zatem najbardziej przyjazną dla środowiska metodą pozyskiwania naturalnych i wyjątkowo czystych kwasów omega-3 (DHA). Może to nawet sprawić, że mikroalgi staną się żywnością przyszłości. Zwłaszcza, że zapewniają wysoką zawartość kwasów omega-3 bez niszczenia zasobów naturalnych.

Fakty na temat mikroalg

  • Mikroalgi mają zdolność do bardzo szybkiego wzrostu. Rosną do 10 razy szybciej niż rośliny lądowe, a produkują taką samą ilość
  • Mikroalgi można uprawiać lepiej niż hodowlę ryb. W ten sposób łatwiej jest również utrzymać praktyki odpowiedzialne pod względem ekologicznym i społecznym. Mikroalgi rosną w kontrolowanym środowisku i otrzymują precyzyjnie dozowane ilości składników odżywczych, dzięki czemu nie powstają żadne odpady.
  • Dzięki sposobowi uprawy, mikroalgi i ich produkty, charakteryzują się wysoką czystością i nie są narażone na skażenia ze strony zanieczyszczonych oceanów lub innej działalności człowieka.

Co to są kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA) i omega-6 (ARA)?

  • DHA = kwas dokozaheksaenowy
  • ARA = kwas arachidonowy

Być może słyszałeś już wcześniej termin DHA lub ARA, więc zastanawiasz się, dlaczego są one korzystne dla Twojego dziecka.

Ludzkie mleko matki zawiera długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA), które odgrywają ważną rolę we wzroście i rozwoju mózgu, rozwoju wzroku, regulacji ciśnienia krwi, funkcjonowaniu nerek, krzepnięciu krwi oraz reakcjach zapalnych i immunologicznych. Do LCPUFA należą kwasy z serii omega-3 (DHA) i omega-6 (ARA). Dodajemy je do mleka początkowego dla niemowląt Kendamil.

Czy dziecko może mieć wystarczającą ilość kwasów omega-3 (DHA) bez oleju rybiego?

Być może zastanawiasz się nad tym pytaniem, ponieważ słyszałeś przesąd, że ryby wytwarzają kwasy omega-3. I to trzeba obalić, ponieważ ryby nie wytwarzają własnych kwasów tłuszczowych omega-3! Tak jak ludzie potrzebują ich z pożywienia. Zgadnijcie, jakie jest główne źródło omega-3 w rybach? Jeśli doczytałeś do tego momentu, to oczywiście już wiesz – mikroalgi.

W mleku dla niemowląt Kendamil otrzymujemy potrzebne nam kwasy omega-3 bezpośrednio ze źródła i zrównoważonym sposobem.

Dlaczego DHA w preparacie Kendamil jest pochodzenia roślinnego?

Ludzie (w tym niemowlęta!) nie wytwarzają własnych kwasów omega-3, lecz muszą je pobierać z pożywienia.

DHA powstaje w wyniku przekształcenia niezbędnego kwasu tłuszczowego zwanego ALA (kwas alfa-linolenowy). ALA jest jednym z kwasów tłuszczowych omega-3 i znajduje się w nasionach i orzechach oraz w większości olejów roślinnych, zwłaszcza w oleju rzepakowym.

Kendamil łączy odżywcze tłuszcze z mleka pełnego z tymi zdrowymi niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, wykorzystując kombinację olejów słonecznikowego i rzepakowego, które są naturalnie bogate w kwasy tłuszczowe i ALA (omega-3).

Jak wspomniano powyżej, organizm ludzki potrzebuje albo ALA (do naturalnego przekształcenia w DHA), albo bezpośredniego źródła DHA. Ponieważ, jak wiadomo, organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć!

Jeśli dziecko otrzymuje w diecie ALA, jego organizm może wytworzyć pewną ilość DHA. Na ogół jednak, aby osiągnąć niezbędny poziom DHA i uzyskać prawidłowy rozwój wzroku, konieczne jest dostarczanie DHA bezpośrednio w diecie w postaci suplementu.

I tu właśnie wkraczają nasze mikroalgi! Oprócz niezbędnych kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju rzepakowego i słonecznikowego, do mleka dodajemy olej z alg morskich, który jest bezpośrednim źródłem roślinnego DHA.

Jeśli teraz jesteś zagubiony, nie rozpaczaj! W każdym razie możemy Cię zapewnić, że Twoje dziecko otrzyma wszystkie potrzebne mu kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ dodajemy je do mleka Kendamil nie z jednego, ale z dwóch źródeł. Występują one zarówno w postaci ALA, który organizm naturalnie przekształca w DHA, jak i w roślinnej wersji DHA, pochodzącej bezpośrednio ze źródła – mikroalg! Stosując DHA pochodzenia roślinnego we wszystkich mlekach dla niemowląt Kendamil, nie idziemy na kompromis ani w kwestii wartości odżywczych, ani ochrony przyrody.

Bez oleju rybiego Kendamil jest bardziej przyjazny dla dzieci i przyrody.

Dzieci i nasza planeta są dla nas ważne. Dlatego zawsze będziemy odpowiedzialni za nasze dzieci i za przyrodę.

W Kendamilu nie tylko dbamy o to, aby dzieci otrzymywały najlepsze pożywienie, ale także robimy wszystko, co w naszej mocy, aby planeta, którą odziedziczą, była równie zdrowa jak one.

Z tego powodu Kendamil nie zawiera oleju palmowego, a wszystkie składniki w nim zawarte są pozyskiwane lokalnie i pochodzą z czystej natury. Wierzymy, że taki sposób produkcji jest zrównoważony. Wspieramy lokalne gospodarstwa rodzinne, a ponieważ wszystkie nasze składniki pozyskujemy lokalnie, nasz ślad węglowy jest naprawdę (naprawdę!) bardzo mały. A mały ślad oznacza duży krok w kierunku zdrowszego świata!

Chcemy być marką, która jest przyjazna środowisku i używa składników o jasnym i identyfikowalnym pochodzeniu. Pomóżcie i Wy chronić przyrodę i ekosystemy morskie.

Już teraz dziękujemy za każdy krok, który stawiacie z nami na tej drodze.

Kup Kendamil

 

Ważna uwaga: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem odżywiania dziecka. Produkty do żywienia niemowląt powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem lub osobą wykwalifikowaną w dziedzinie żywienia, farmacji lub opieki nad matką i dzieckiem. Mleko następne Kendamil jest przeznaczone dla niemowląt powyżej 6 miesiąca życia i powinno być stosowane jako część diety zróżnicowanej.

Źródła:

https://www.worldwildlife.org/threats/overfishing
https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/the-green-sludge-that-could-transform-our-diets.html
https://www.forbes.com/sites/jenniferhicks/2018/06/15/see-how-algae-could-change-our-world/?sh=49ecd97a3e46
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2008.794

Cookies
Top